Scriam un articol acum cateva luni despre cele mai mici preturi la bilete de avion online, la agentii de turism din Romania. Ceea ce nu stiam in acel moment este ca multe dintre sistemele de rezervari online a biletelor de avion din Romania au o „taxa de serviciu„, uneori numita si „comision agentie„, „taxa de tranzactie„, etc. care nu este inclusa in pretul afisat online ci la final, atunci cand este gata gata sa faci plata.

Am studiat putin cateva din site-urile romanesti de rezerveri online a biletelor de avion sa descopar care sunt aceste taxe de serviciu /tranzactie, comisioane, etc si am descoperit ca la unele sunt la „vedere” iar la altele aproape imposibil de aflat pana la momentul la care se face plata.

Astfel, la Fly.ro (sistemul de rezervari online a biletelor de avion al agentiei Eximtur) tariful de serviciu (apare ca si TS si nu este inclus in pretul biletului de avion atunci cand faceti cautarea ci apare doar atunci cand vreti sa faceti plata) este de :

– 10 euro pentru cursele interne;

– 15 euro pentru cursele low cost indiferent de valoarea biletului de avion,

– 21 euro pentru companiile IATA daca pretul biletului de avion inclusiv taxele este pana in 200 de euro

– 25 euro pentru companiile IATA daca pretul biletului de avion inclusiv taxele este intre 201 si 500 euro

– 34 euro pentru companiile IATA daca pretul biletului de avion inclusiv taxele este intre 501 si 800 euro

– 40 euro pentru companiile IATA daca pretul biletului de avion inclusiv taxele este 801 si 1200 euro

– 45 euro pentru companiile IATA daca pretul biletului de avion inclusiv taxele este de peste 1200 euro

Pentru copii intre 2 si 12 ani taxa de serviciu este egala cu 60% din valoarea taxei de serviciu pentru adulti.

AirTickets.ro (air-tickets.ro) au o taxa de serviciu de 25 de euro/bilet de avion care este inclusa in pretul afisat pe site! (ceea ce vezi atunci cand cauti biletul aceea este suma care trebuie platita).

Vola.ro are taxa de serviciu care se adauga dupa ce faceti cautarea biletului de avion si ajungeti la „plata”, nu e trecuta clar pe site dar din ce mi-am dat seamna este:

– 15 euro pentru biletele de avion low cost la care se mai adauga 14 euro pentru Blue Air sau 16 euro pentru Wizz Air, numita „taxa plata companie aeriana”

– 25 de euro pentru biletele de avion ale companiilor de linie daca valoarea biletului de avion este pana in 500 euro

– 35 de euro pentru biletele de avion ale companiilor de linie daca valoarea biletului de avion este peste 501 euro

Flaps.ro are o taxa de serviciu (numita si taxa pasager) care este insa inclusa in pretul afisat atunci cand faceti cautarea pe site si detaliata explicit atunci cand faceti plata (fara a afecta pretul pe care l-ati obtinut in urma cautarii).

eSky.ro nu afiseaza taxa de serviciu atunci cand faceti cautare ci doar atunci cand vreti sa faceti plata. Taxa de tranzactie cum o numesc ei difera de la 15 pana la 35 de euro in functie de valoarea biletului de avion cautat. Daca rezervati un bilet de avion prin eSky de la o companie low cost se mai adauga la taxa de tranzactie si taxa pentru plata cu cardul (pentru Wizz Air este 11,03 daca folositi card Maestro sau 15 euro daca folositi card Visa, Mastercard sau Virament bancar).

Paravion.ro este unul din cele mai mari sisteme de rezervare a biletelor de avion din Romania. Pretul afisat in urma cautarii online include si taxa de serviciu, asadar exact acesta este pretul care trebuie platit.

In concluzie trebuie spus ca dintre agentiile online care vand bilete de avion Paravion, AirTickets si Flaps.ro va afiseaza pretul corect care include toate taxele, iar daca faceti cautarea prin Fly.ro, eSky.ro si Vola.ro atunci trebuie sa va asteptati la o taxa in plus atunci cand doriti sa faceti plata fata de ceea ce vedeti in urma cautarii.